Siirry sisältöön
Porvoonseudun musiikkiopisto

Opas perusopetuksen oppilaalle

Hyvää lukuvuotta 2023–2024 ja tervetuloa opiskelemaan musiikkiopistoon!
Oppaasta löydät kerättynä kaikki tiedot lukuvuodesta sekä muita tärkeitä asioita.


Tästä oppaasta löydät opiskeluusi liittyvää tarpeellista tietoa. Sinulla on oma solistinen pääaine ja opiskelukokonaisuuteesi kuuluu lisäksi musiikin hahmotusaineiden opiskelua ja yhteissoittoa orkestereissa ja/tai pienemmissä kokoonpanoissa. Ensimmäisen vuoden oppilaat osallistuvat pääaineen lisäksi musiikkiverstaaseen. Musiikkiopisto järjestää lukuvuosittain myös erilaisia kursseja ja syventäviä opintoja. Näistä tiedotamme sinua erikseen.  Aina, kun sinulla on kysyttävää tai haluat keskustella opiskeluusi liittyvistä asioista, ovat opettajat, kansliahenkilökunta ja rehtorit käytettävissä.

Lukuvuoden opetus ja loma-ajat 

Lukuvuoden opetus järjestetään 21.8.2023–31.5.2024 välisenä aikana noudattaen musiikkiopiston työ- ja loma-aikoja. 
Syyslukukauden opetus alkaa ma 21.8.2023 ja päättyy pe 15.12.2023 
Kevätlukukauden opetus alkaa ma 8.1.2024 ja päättyy pe 31.5.2024 

Loma-ajat

  • Syysloma     16.10.2023–22.10.2023 
  • Joululoma     16.12.2023–07.01.2024 
  • Talviloma     19.02.2024–25.02.2024 
  • Pääsiäisloma 29.03.2024–01.04.2024 
    Itsenäisyyspäivänä ke 6.12.2023, loppiaisena la 6.1.2024 ja vapun päivänä ke 1.5.2024 ei ole opetusta. Em. päiviksi ajoittuvaa opetusta ei korvata erikseen oppilaille.  
    Loma-ajat eivät vähennä annettavan opetuksen määrää.  

Tuntien sopiminen 

Soitto-/laulutunnin tarkempi aika sovitaan puhelimitse.

Opettajat ovat parhaiten tavoitettavissa puhelimitse 

  • ti 15.8.2023 klo 16-18 

Tarkista ennen soittotunnin sopimista orkesterin harjoitusaika ja musiikin hahmotuksen (MUHA) ryhmän opetusaika nettisivuilta. Muistathan päivittää muuttuneet yhteystietosi lukuvuoden alussa ilmoittamalla siitä kansliaan tai suoraan Eepokseen. 

Mikäli oppilas ei ole ilmoittautunut 31.8.2023 mennessä, katsotaan hänen lopettaneen opiskelunsa. 

Jos oppilas lopettaa opiskelunsa kesken lukuvuoden, oppilaspaikasta luopumisesta ilmoitetaan aina kirjallisesti kansliaan. 

 

Eepos

Kaikki opintosuoritukset kirjataan nyt Eepokseen. Eepos helpottaa oppilaiden ja vanhempien asiointia oppilaitoksessa. Palvelussa voit seurata tietojasi opiskelevana oppilaana. 

Oppilaiden ja vanhempien Eepos-palveluun pääset alla olevasta painikkeesta


Musiikin hahmotusaineet

MUSIIKKIVERSTAS 

  • ensimmäisen vuoden oppilaat osallistuvat musiikkiverstaaseen 

MUHA 1 

  • opiskelu alkaa pääsääntöisesti sinä lukuvuonna, kun oppilas täyttää 10 vuotta 
  • MUHA 1a: laulupainotteinen, yksivuotinen, tunnin pituus 45–60 min, riippuen ryhmän koosta. 
  • MUHA 1b: integroidaan soitonopetuksen yhteyteen 

MUHA 2 

  • opiskelu jatkuu pääsääntöisesti suoraan MUHA 1a:n suorittamisen jälkeen 
  • MUHA 2ab: yksivuotinen, tunnin pituus 60 min, suoritus jakaantuu osatentteihin 
  • MUHA 2c: yksivuotinen  (musiikkiteknologia)
  • MUHA 2d: yksivuotinen (vain pop jazz) 

MUHA 3 

  • suositusikä 13 vuotta 
  • MUHA 3ab: yksivuotinen, tunnin pituus 75–90 min, suoritus jakaantuu osatentteihin 
  • MUHA 3c: yksivuotinen (vain pop jazz) 

MUHA 4 

  • oppitunnin pituus 90 min. 
  • opetus voidaan järjestää myös periodeina tai etäopetuksena

MUHA 5  

  • musiikin hahmotus syventävien opintojen oppilaille (MO-taso)  

MUHA 6  

  • musiikin hahmotus syventävien opintojen oppilaille 

MUHA 7   

  • musiikkitieto I 

MUHA 8  

  • kenraalibasson kirjoitus ja soitto 

Orkesterit

Musiikkiopistossa toimii useita jousi- ja puhallinorkestereita. Yhdessä soittaminen luo yhdessä tekemisen iloa. Musiikki saa aivan uusia ulottuvuuksia, sävyjä ja sointia, kun mukana on useita erilaisia soittimia. Opit uusia kappaleita ja saat uusia ystäviä. Tarkempia tietoja orkesterista ja niiden harjoitusajoista löydät alla olevasta linkistä.

Kuorotoiminta

Musiikkiopistossa toimii useita kuoroja. Kuorossa laulaminen on yksi muoto yhteissoittoa/-laulua, esimerkiksi pianisteille. Tarkempaa tietoa kuorotoiminnasta löydät alla olevasta linkistä. Kuoroon osallistuminen on musiikkiopiston oppilaille maksutonta. 

Vaihtoehtoiset opinnot

Vaihtoehtoiset opinnot kuuluvat musiikkiopiston opetussuunnitelman mukaisesti musiikin perustasolle ja syventäviin (musiikkiopistotason) opintoihin. Vaihtoehtoisiksi opinnoiksi hyväksytään mm. erilaisia kursseja, periodeja ja musiikkileirejä. Lisätietoja vaihtoehtoisista opinnoista saat omalta opettajaltasi. 

Vapaa säestys

Vapaa säestys on opetussuunnitelman mukaan osa pianon-, kitaran ja harmonikansoiton opiskelua. Lisätietoa vapaa säestys opinnoista saat omalta opettajaltasi ja ainekohtaisista opetussuunnitelmista.  

Sivuaine

Sivuaine voidaan myöntää erillisellä hakemuksella. Pääaineen opettajan suositus ja puolto ovat keskeiset kriteerit sivuaineen opinto-oikeutta myönnettäessä. Sivuaineoikeus myönnetään lukuvuodeksi kerrallaan, mikäli se on mahdollista musiikkiopiston tunti- ja opettajaresurssien puitteissa. Opinto-oikeuden jatkuminen edellyttää opettajan arvioita sivuaineopintojen edistymisestä. Sivuainetta anotaan keväällä jatkoilmoittautumisen yhteydessä. 

Konserttikäynnit ja esiintymiset

Soittotunneilla opittuja kappaleita on mukava soittaa ja esittää myös muiden iloksi erilaisissa konserteissa ja oppilasilloissa. Myös toisten esityksiä on mukava kuunnella ja seurata, joten varaa aikaa koko konsertin kuuntelemiseen. Kun esiinnyt oppilasillassa ja myös kuuntelet sen loppuun asti, se hyväksytään sekä esiintymis- että kuuntelumerkinnäksi.  

Opetussuunnitelman mukaisesti oppilas käy lukuvuoden aikana kuuntelemassa oppilasiltoja/-konsertteja kolme (3) kertaa. Samoin oppilas esiintyy lukuvuoden aikana kaksi (2) kertaa opiston oppilasilloissa/-konserteissa ja/tai opettajien omissa matineoissa. Konserttikäynnit kirjataan Eepokseen.  

Vuosittaiset osallistumismerkinnät ovat päättötodistuksen saamisen edellytys.  

Toivottavaa on, että oppilasilloista tai konserteista ei lähdetä kesken pois. Jatkuva liikehdintä häiritsee esiintyjien keskittymistä ja yleisöä. 

Soitinvuokraus

Musiikkiopistolla on vuokrasoittimia, joista saat lisätietoa omalta opettajaltasi. Soittimesta tehdään kirjallinen vuokrasopimus.  Opettaja tarkistaa yhdessä kanssasi lainattavan soittimen kunnon ennen kuin saat sen käyttöösi. Opettajalta saat myös tietoa ja opastusta siihen, kuinka pidät soittimesta mahdollisimman hyvää huolta. 

Vahinkoja voi aina sattua. Ole silloin mahdollisimman pian yhteydessä omaan opettajaasi tai musiikkiopiston kansliaan.  Musiikkiopisto ei ole vakuuttanut vuokrasoittimiaan. Oppilas korvaa kaikki soittimelle aiheutuneet vahingot sekä normaalissa käytössä kuluvat osat. Perheesi voi halutessaan vakuuttaa soittimen itse. Lasten harrastuskäytössä olevat soittimet voidaan liittää useissa vakuutusyhtiöissä perheen laajan kotivakuutuksen piiriin.  

Olet saanut soittimen vain henkilökohtaiseen käyttöösi, joten älä luovuta sitä eteenpäin. Kun et enää tarvitse vuokrasoitinta, palauta se omalle opettajallesi tai musiikkiopiston kansliaan.  

Soitinvuokra laskutetaan lukukausittain. Perittyä soitinvuokraa ei palauteta, vaikka soitin palautettaisiin kesken lukukauden.  

Poissaolot

Opettajan poissaolo laajan oppimäärän henkilökohtaisessa opetuksessa

  • Sijaisjärjestelyt alkavat opettajan kahden (2) peräkkäisen poissaolon jälkeen. Tunnit annetaan takaisin pääsääntöisesti ryhmätunteina.
  • Maksut jyvitetään/palautetaan, mikäli opettaja on poissa enemmän kuin kaksi (2) opetuskertaa lukuvuoden aikana ja sijaisjärjestelyjä ei ole tehty. Maksut palautetaan pääsääntöisesti lukuvuoden lopussa ja/tai opintojen päätyttyä.
  • Maksupalautuksia ei tehdä kahdesta (2) opettajan poissaolon takia peruutetusta opetuskerrasta/ lukuvuosi.

Opettajan poissaolo laajan oppimäärän ryhmäopetuksessa

Musiikin hahmotusaineet (Muha), orkesterit, kuorot, muut yhteissoitto- ja ryhmätunnit

  • Ryhmäopetuksen sijaisjärjestelyt käynnistyvät viiden (5) peruuntuneen opetuskerran jälkeen ja jo aikaisemmin, mikäli poissaolot aiheuttavat merkittävää haittaa kurssin suorittamiselle (vrt. opinto-oikeus ja OPSin toteutuminen).
  • Musiikkiopiston on mahdollista ohjata oppilas myös toiseen ryhmään.
  • Pitämättä jääneitä opetuskertoja on mahdollista korvata myös ns. intensiivijaksoina ja/tai kursseina.

Oppilaan poissaolo 

Mikäli joudut olemaan pois tunnilta, ilmoita siitä mahdollisimman hyvissä ajoin mielellään suoraan opettajallesi. Tuntia, joka jää saamatta oppilaan poissaolon takia, ei korvata. Jos joudut olemaan poissa pidempään esim. terveydellisistä syistä, ota yhteyttä myös toimipisteesi apulaisrehtoriin. 
Ethän tule sairaana soittotunnille, niin et tartuta muita oppilaita ja opettajaa


Pääaineen vaihto

Joskus voi käydä niin, että valitsemasi soitin ei jostain syytä olekaan se oikea ja haluaisit vaihtaa soitinta. Keskustele asiasta opettajasi tai rehtorin kanssa. Pääaineen vaihtoa on mahdollista anoa keväällä jatkoilmoittautumislomakkeella, johon liitetään nykyisen opettajan lausunto. Sisäänpääsyviikolla annat soittonäytteen nykyisessä soittimessasi sekä mahdollisesti myös uudessa soittimessa, jos olet soittanut sitä jo esim. sivuaineena. Ne oppilaat, joilla ei ole suorituksia pääaineesta, testataan uudestaan.  

Muista varata kansliasta henkilökohtainen soittoaika sisäänpääsyviikolle.   

Välivuosi

Välivuoden myöntämisperusteita ovat asevelvollisuus, äitiysloma tai ulkomaille muutto. Rehtori voi myöntää välivuoden opinnoista kirjallisen hakemuksen perusteella.  

Opinto-oikeus

Perustason opintoja varten myönnetään opinto-oikeus yhdeksäksi (9) lukuvuodeksi. Opinnot on jaettu tasoihin: perustaso 1, perustaso 2 ja perustaso 3.  

Laulajien opinnot on jaettu kahteen tasoon: perustaso1 ja perustaso 2. 

Yhdeksän vuoden opinto-oikeus edellyttää jokaisella perustasolla opetussuunnitelman mukaisten oppiaineiden hyvää tietojen ja taitojen hallintaa. 

Jokaisen tason päätteeksi, tai vähintään joka 3. opintovuosi, suoritetaan oppilaan henkilökohtaisen opetussuunnitelman tarkistus ja laajempi opintojen arviointi. 

Syventäviä (musiikkiopistotason) opintoja varten opinto-oikeus on enintään viisi (5) lukuvuotta. Jokaiselle oppilaalle laaditaan yhdessä oppilaan, hänen huoltajansa ja opettajan kanssa kirjallinen henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOPS).  Näin oppilaalla/huoltajalla on mahdollisuus asettaa opiskelulle tavoitteet ja arvioida niiden toteutuminen. 

Opetusta annetaan musiikin perustasolla ja syventävissä opinnoissa myös aikuisille ja erityisoppilaille. Aikuisopetuksessa opinto-oikeusaika on enintään viisi (5) vuotta.  

Yleisistä opinto-oikeusajoista ja opetusjärjestelyistä voidaan poiketa rehtorin erillisellä päätöksellä. 


Lukukausimaksut 1.8.2023

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 20.4.2022 vahvistanut musiikkiopiston maksut lukuvuodelle 2023–2024. Lukukausimaksut laskutetaan pääsääntöisesti kaksi kertaa lukuvuodessa. Lukukausimaksu laskutetaan koko lukukaudelta, vaikka oppilas keskeyttäisi opiskelunsa kesken lukukauden.  

Sisaralennus myönnetään oppilaan omasta lukukausimaksusta siten, että kallein lukukausimaksu laskutetaan täysimääräisenä ja muille sisaruksille myönnetään 10 % alennus heidän omista lukukausimaksuistaan.  

Sisaralennuksen myöntämiseksi perheet toimittavat kansliaan erillisellä lomakkeella 31.8.2023 mennessä tiedot musiikkiopistossa opiskelevista perheen sisaruksista.  

Sisaralennus ei koske varsinaisten oppilaiden lukukausimaksuja, joissa on oma sisaralennusjärjestelmä. 

Opinto-oikeus voidaan keskeyttää maksamattomien lukukausimaksujen vuoksi siihen saakka, kunnes erääntyneet maksut on suoritettu.  


Vapaaoppilaspaikat

Musiikkiopistossa ei ole haettavissa vapaaoppilaspaikkoja.

Konsertit ja tapahtumat

Tiedot kaikkien toimipisteiden tapahtumista ja konserteista löydät toimipisteiden ajankohtaiset sivuilta. 

Mukavaa musiikkimatkaa lukuvuonna 2023-2024