Siirry sisältöön
Porvoonseudun musiikkiopisto

Aloita musiikkiharrastus kanteleella

Opi soittamaan kanteletta oman opettajan ohjauksella. Tule mukaan erilaisiin yhtyeisiin ja soita kanteletta yhdessä muiden soittajien kanssa. Valitse sinulle sopiva tapa harrastaa kanteleensoittoa ja tule mukaan!

Kantele on kielisoitin, jonka eri muodoilla on pitkä historia. Kantele on tärkeässä osassa monissa kansanmusiikin yhtyeissä.

Tiesitkö tämän kanteleesta?

  • Kantele on Suomen kansallissoitin. Kanteleen historia ulottuu ainakin tuhannen vuoden taakse, ehkä paljon kauemmaksikin
  • Erityyppisissä kanteleissa on eri määrä kieliä
  • 5- 15 kielisiä kanteleita kutsutaan pienkanteleiksi
  • Suurkanteleita ovat diatoninen, 36-38-kielinen kotikantele sekä 37-39-kielinen koneistokantele sekä Saarijärven kantele eli ns. tikkukantele

Kantelensoiton aloittaminen

Kantelensoiton voit aloittaa koska tahansa, kunhan sormet yltävät soittimen kielille.

Omat soittotunnit ja yhteissoitto

Kantelensoiton harrastaminen on niin yhdessä tekemistä kuin omassa soittimessasi kehittymistä. Pääset soittamaan kanteletta niin yhdessä opettajasi kanssa kuin muiden soittajien kanssa erilaisissa kokoonpanoissa.

Omat soittotunnit

Omilla soittotunneilla saat ohjausta kantelen opettajaltasi. Voit kysyä häneltä neuvoa kaikista sinua askarruttavista asioista kantelensoitosta ja musiikkiharrastuksesta.

Soittotunneillasi opit:

  • soittotekniikkaa ja instrumenttisi hallintaa
  • erilaisia kappaleita
  • eri musiikkityylejä ja niiden soittotapoja
  • tietoa musiikista, sen hahmottamisesta ja tulkitsemisesta

Soitettavaa ohjelmistoa kiinnostuksesi mukaan

Soittotunneilla pääsette yhdessä opettajasi kanssa soittamaan sinua kiinnostavaa ohjelmistoa. Opettajasi osaa neuvoa sinulle sopivia kappaleita ja antaa mielenkiintoista ohjelmistoa soitettavaksi.

Yhdessä opettajasi kanssa pääset opettelemaan erilaisia kantelensoiton tyylejä. Voit syventyä kanteleensoitossa niin kansanmusiikkiin kuin klassiseen musiikkiin. Opit tärkeitä taitoja kuten korvakuulolta soittoa, improvisaatiota, oman musiikin tuottamista, yhteissoittoa ja laulamista.

Yhteissoitto

Kantele on monipuolinen yhtyesoitin, jolla pääset soittamaan sinua kiinnostavavia musiikkityylejä. Kansanmusiikkiyhtyeet ovat kanteleen soittajille loistava paikka kehittää yhteissoittotaitoja. Oma opettajasi auttaa sopivien yhtyeiden löytämisessä.

Valitse sinulle mieleisin tapa harrastaa kantelensoittoa

Valitse sinulle sopivin tapa harrastaa kantelensoittoa eri vaihtoehdoistamme:

Kolmen kerran kokeilu

Jos haluat tulla kokeilemaan kanteleensoittoa, on kolmen kerran kokeilu loistava vaihtoehto. Saat kolme kappaletta 30 min kestäviä omia kanteletunteja. Pääset tutustumaan soittimeen ja saat hyvän käsityksen siitä, millaista kantelensoittaminen on.

Valmentava opetus

Valmentavassa opetuksessa voit valita joko 15 minuutin tai 30 minuutin pituisen kanteletunnin. Valmentava opetus on loistava tapa lapsille ja nuorille aloittaa kantelen harrastaminen.

Perusopetus

Perusopetuksen oppilaana saat 45min pituisen kanteletunnin. Perusopetuksessa saat musiikkiharrastuksesta kaiken irti – pääset mukaan erilaisiin yhtyeisiin ja syvennät osaamistasi musiikin hahmotusaineissa.

Avoimet opinnot

Avoimiin opintoihin voivat ilmoittautua kaikki kantelensoitosta kiinnostuneet aikuiset.
Voit valita sinulle sopivan määrän kanteletunteja. Yhden soittotunnin pituus on 30 min.

Lue lisää kantelensoiton harrastustavoista

Haluatko kysyä lisää kantelen harrastamisesta?

Autamme mielellämme kaikissa musiikkiharrastukseen ja aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.