Siirry sisältöön
Porvoonseudun musiikkiopisto

Aloita musiikkiharrastus nokkahuilulla

Opi soittamaan nokkahuilua oman opettajan ohjauksella. Valitse sinulle sopiva tapa harrastaa nokkahuilun soittoa ja tule mukaan!

Nokkahuilulla soiton aloittaminen on helppoa – tavallisin nokkahuilu eli sopraanonokkahuilu on pienikokoinen ja hyvin lapsen käteen sopiva. Nokkahuilua soitetaan usein nokkahuiluyhtyeissä, joissa voi olla monen kokoisia nokkahuiluja. Nokkahuilu soveltuu erinomaisesti myös etenkin vanhaa musiikkia soittaviin pienyhtyeisiin.

Tiesitkö tämän nokkahuilusta?

  • Nokkahuiluja on erikokoisia – usein soittoharrastus aloitetaan sopraanonokkahuilulla
  • Tavallisesti nokkahuilunsoitto aloitetaan muovisilla soittimilla. Ne ovat kestäviä ja edullisia, mutta silti soinnillisesti hyvätasoisia
  • Nokkahuilulle on tehty musiikkia vuosisatojen ajan. Sille löytyykin musiikkia aivan laidasta laitaan
  • Nokkahuilunsoitto antaa myös hyvät perusvalmiudet mihin tahansa muuhun puupuhallinsoittimeen. Sormituksissa on paljon yhteneväistä ja hengitystekniikan perusteet ovat samanlaiset.

Nokkahuilunsoiton aloittaminen

Nokkahuilunsoiton voi aloittaa minkä ikäisenä vaan. Pienempien lasten kanssa nokkahuilunsoitto on useasti leikin ja soiton yhdistämistä samalla kun vähitellen kehitetään sormien hienomotoriikkaa.

”Nokkahuilu on todella helposti lähestyttävä soitin. Hyvin yksinkertaisilla elementeillä on helppoa saada kivalta kuulostavaa musiikkia aikaan joko yksin tai yhdessä muiden kanssa.” 

Omat soittotunnit ja yhteissoitto

Nokkahuilunsoiton harrastaminen on niin yhdessä tekemistä kuin omassa soittimessasi kehittymistä. Pääset soittamaan nokkahuilua niin yhdessä opettajasi kanssa kuin muiden soittajien kanssa erilaisissa kokoonpanoissa.

Omat soittotunnit

Omilla soittotunneilla saat ohjausta nokkahuilun opettajaltasi. Voit kysyä häneltä neuvoa kaikista sinua askarruttavista asioista nokkahuilun soitosta ja musiikkiharrastuksesta.

Soittotunneillasi opit:

  • soittotekniikkaa ja instrumenttisi hallintaa
  • erilaisia kappaleita
  • eri musiikkityylejä ja niiden soittotapoja
  • tietoa musiikista, sen hahmottamisesta ja tulkitsemisesta

Soitettavaa ohjelmistoa kiinnostuksesi mukaan

Soittotunneilla pääsette yhdessä opettajasi kanssa soittamaan sinua kiinnostavaa ohjelmistoa. Opettajasi osaa neuvoa sinulle sopivia kappaleita ja antaa mielenkiintoista ohjelmistoa soitettavaksi.

Yhteissoitto

Nokkahuilulla pääset soittamaan mukaan erilaisiin nokkahuilu – ja muihin yhtyeisiin. Oma opettajasi neuvoo sopivien yhtyeiden löytämisessä.

Valitse sinulle mieleisin tapa harrastaa nokkahuilun soittoa

Et tarvitse aiempaa kokemusta musiikin harrastamisesta aloittaaksesi nokkahuilun soiton. Voit aloittaa nokkahuilun soiton koska tahansa, ilman pääsykokeita.

Valitse sinulle sopivin tapa harrastaa nokkahuilun soittoa eri vaihtoehdoistamme:

Kolmen kerran kokeilu

Jos haluat tulla kokeilemaan nokkahuilunsoittoa, on kolmen kerran kokeilu loistava vaihtoehto. Saat kolme kappaletta 30min kestäviä omia nokkahuilutunteja. Pääset tutustumaan soittimeen ja saat hyvän käsityksen siitä, millaista nokkahuilun soittaminen on.

Valmentava opetus

Valmentavassa opetuksessa voit valita joko 15 minuutin tai 30 minuutin pituisen nokkahuilutunnin. Mukaan pääsee aina, ilman pääsykokeita. Valmentava opetus on loistava tapa lapsille ja nuorille aloittaa nokkahuilun harrastaminen.

Perusopetus

Perusopetuksen oppilaana saat 45min pituisen nokkahuilutunnin. Perusopetuksessa saat musiikkiharrastuksesta kaiken irti – pääset mukaan orkestereihin ja syvennät osaamistasi musiikin hahmotusaineissa.

Avoimet opinnot

Avoimiin opintoihin voivat ilmoittautua kaikki nokkahuilun soitosta kiinnostuneet aikuiset.
Voit valita sinulle sopivan määrän nokkahuilutunteja. Yhden soittotunnin pituus on 30 min.

Lue lisää nokkahuilunsoiton harrastustavoista

Haluatko kysyä lisää nokkahuilun harrastamisesta?

Autamme mielellämme kaikissa musiikkiharrastukseen ja aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.