Siirry sisältöön
Porvoonseudun musiikkiopisto

Aloita musiikkiharrastus alttoviululla

Opi soittamaan alttoviulua oman opettajan ohjauksella. Tule mukaan erilaisiin orkestereihin ja yhtyeisiin ja tee alttoviulusta oma soittimesi!

Pehmeä ääninen alttoviulu on jousisoitinperheen soitin

Alttoviulu kuuluu jousisoitinperheeseen. Se on viulua suurempi, mutta kooltaan selloa pienempi. Viuluun verrattuna alttoviululla on pehmeämpi, matalampi ja tummempi ääni. Alttoviulu on tuttu soitin sinfoniaorkesterissa, jousiorkestereissa ja mitä erilaisemmissa yhtyeissä.

Tiesitkö tämän alttoviulusta?

  • Matala ääni tekee alttoviulusta kauniin kuuloisen soittimen jo soittoharrastuksen alussa
  • Alttoviuluja on erikokoisia, lapset aloittavatkin usein lasten alttoviululla
  • Jousi, jolla alttoviulua soitetaan, on tehty hevosen häntäjouhista
  • Alttoviulua voi soittaa jousen lisäksi näppäilemällä

Alttoviulu sopii niin nuorille kuin vanhemmille soittajille

Alttoviulun soiton voi aloittaa ennen kouluikää tai koska tahansa sen jälkeen. Nuorimmat soittajat voivat aloittaa lasten alttoviululla, joka on normaalia aikuisten alttoviulua pienempi kooltaan. Aloittamisen kannalta onkin löytää sopivan kokoinen soitin, jotta soittoasento pysyy toimivana. Vanhemmat soittajat voivatkin aloittaa suoraan aikuisten alttoviululla.

Et tarvitse omaa alttoviulua aloittaaksesi musiikkiharrastuksen

Voit vuokrata halutessasi alttoviulun meiltä. Varastostamme löytyy niin aikuisten kuin lasten alttoviuluja. Oman soittimen hankkiminen ei siis ole tarpeen musiikkiharrastuksen aloittamiseksi.

Omat soittotunnit ja yhteissoitto

Alttoviulunsoiton harrastaminen on niin yhdessä tekemistä kuin omassa soittimessasi kehittymistä. Pääset soittamaan alttoviulua niin yhdessä opettajasi kanssa kuin muiden soittajien kanssa erilaisissa kokoonpanoissa.

Omat soittotunnit

Omilla soittotunneilla saat ohjausta omalta alttoviulun opettajaltasi. Voit kysyä häneltä neuvoa kaikista sinua askarruttavista asioista alttoviulun soitosta ja musiikkiharrastuksesta.

Soittotunneillasi opit:

  • soittotekniikkaa ja instrumenttisi hallintaa
  • erilaisia kappaleita
  • eri musiikkityylejä ja niiden soittotapoja
  • tietoa musiikista, sen hahmottamisesta ja tulkitsemisesta

Soitettavaa ohjelmistoa kiinnostuksesi mukaan

Soittotunneilla pääsette yhdessä opettajasi kanssa soittamaan sinua kiinnostavaa ohjelmistoa.
Opettajasi osaa neuvoa sinulle sopivia kappaleita ja antaa mielenkiintoista ohjelmistoa soitettavaksi.

Yhteissoitto

Alttoviulun soittajat pääsevät mukaan erilaisiin jousiorkestereihin, kamarimusiikkiyhtyeisiin ja kansanmusiikkiyhtyeisin. Erilaisia kokoonpanoja löytyy niin vasta aloittaville, kuin jo pidemmällä oleville alttoviulisteille. Oma opettajasi auttaa sinua sopivan yhtyeen löytämisessä.

”Alttoviulun rooli orkesterissa ja pienemmissä kokoonpanoissa on tärkeä ja mielenkiintoinen – vaikutamme isolta osalta siihen, miten mehukkaasti soitto soi ja minkälainen tunnelma siinä on”.  

Valitse sinulle mieleisin tapa harrastaa alttoviulunsoittoa

Tee alttoviulun soittamisesta oma harrastuksesi. Et tarvitse aiempaa kokemusta musiikin harrastamisesta aloittaaksesi alttoviulun soiton. Voit aloittaa alttoviulun soiton koska tahansa ilmoittautumalla mukaan.

Valitse sinulle sopivin tapa harrastaa alttoviulunsoittoa eri vaihtoehdoistamme:

Kolmen kerran kokeilu

Jos haluat tulla kokeilemaan alttoviulun soittoa, on kolmen kerran kokeilu loistava vaihtoehto. Saat kolme 30 min pituista omaa alttoviulutuntia. Pääset tutustumaan soittimeen ja saat hyvän käsityksen siitä, millaista alttoviulun soittaminen on. Saat alttoviulun lainaksi kolmen kerran kokeilun ajaksi.

Valmentava opetus

Valmentavassa opetuksessa voit valita joko 15 minuutin tai 30 minuutin pituisen alttoviulutunnin. Mukaan pääsee ilmoittautumalla. Valmentava opetus on loistava tapa lapsille ja nuorille aloittaa alttoviulun harrastaminen.

Perusopetus

Perusopetuksen oppilaana saat 45 min pituisen alttoviulutunnin. Opetuskertoja lukuvuodessa on 35. Perusopetuksessa saat musiikkiharrastuksesta kaiken irti – pääset mukaan orkestereihin ja syvennät osaamistasi musiikin hahmotusaineissa.

Avoimet opinnot

Voit valita sinulle sopivan määrän alttoviulutunteja. Yhden soittotunnin pituus on 30 min. Avoimiin opintoihin voivat ilmoittautua kaikki alttoviulun soitosta kiinnostuneet aikuiset.

Lue lisää alttoviulunsoiton harrastustavoista

Haluatko kysyä lisää alttoviulun harrastamisesta?

Autamme mielellämme kaikissa musiikkiharrastukseen ja aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.