Siirry sisältöön
Porvoonseudun musiikkiopisto

Aloita musiikkiharrastus kitaralla

Opi soittamaan kitaraa oman opettajan ohjauksella. Tule mukaan erilaisiin yhtyeisiin ja soita kitaraa yhdessä muiden soittajien kanssa. Kiinnostipa sinua sitten klassinen kitaransoitto, pop kappaleiden säestys tai vaikkapa rocksooloilu – löydät sopivan tavan harrastaa kitaransoittoa meiltä.

Kitara on varmasti yksi monipuolisimmista soittimista. Kuuletkin kitaransoittoa mitä erilaisemmissa yhtyeissä ja tyylilajeissa.

Tiesitkö tämän kitarasta?

 • Kitaroita on erilaisia – olennaisena erona kitaroiden välillä on kielten ja rungon materiaali
 • Nailonkielinen kitara soi kauniisti akustisesti. Sitä soitetaan usein näppäilemällä tai säestyskuvioita hyödyntämällä. Nailonkielistä kitaraa käytetään klassisessa musiikissa ja monessa latin-musiikin tyylissä
 • Teräskielinen kitara soi joko akustisesti tai sähköisesti vahvistettuna. Teräskielistä kitaraa käytetään usein säestyssoittimena pop ja rock musiikissa
 • Sähkökitara tarvitsee vahvistimen soidakseen. Sähkökitaraa käytetään monipuolisesti eri musiikkityyleissä niin säestyksessä kuin soolosoittimena

Kitaransoiton aloittaminen

Kitaransoiton voi aloittaa koska tahansa, kunhan sormet yltävät painamaan kieliä ja kitaraa jaksaa kannatella itse. Nuorimmat soittajat voivat aloittaa harrastuksen lasten kitaralla, joka on kooltaan pienempi.

Valitse sopiva kitara harrastukseesi

Vaikka kaikilla kitaroilla voi soittaa mitä musiikkityyliä tahansa on hyödyllistä hankkia sopiva kitara mieleiseesi musiikkiin. Soittotekniikan opettelun kannalta kitarat ovat erilaisia ja oikeanlaisella soittimella harrastaminen on mukavaa. Pohtiessasi sopivaa kitaraa harrastukseesi kannattaa seuraavat asiat pitää mielessä.

Nailonkielinen kitara

 • Opetus painottuu klassiseen musiikkiin
 • Soitetaan pääasiassa sormilla näppäilemällä
 • Saat soittimen halutessasi vuokrattua meiltä. Varastostamme löytyy niin lapsille kuin aikuisille sopivia kitaroita

Sähkökitara ja teräskielinen akustinen kitara

 • Opetus painottuu rytmimusiikkiin (pop, rock, jazz)
 • Soitetaan pääasiassa plektralla
 • Tarvitset oman soittimen

Omat soittotunnit ja yhteissoitto

Kitaransoiton harrastaminen on niin yhdessä tekemistä kuin omassa soittimessasi kehittymistä. Pääset soittamaan kitaraa niin yhdessä opettajasi kanssa kuin muiden soittajien kanssa erilaisissa kokoonpanoissa.

Omat soittotunnit

Omilla soittotunneilla saat ohjausta kitaran opettajaltasi. Voit kysyä häneltä neuvoa kaikista sinua askarruttavista asioista kitaransoitosta ja musiikkiharrastuksesta.

Soittotunneillasi opit:

 • soittotekniikkaa ja instrumenttisi hallintaa
 • erilaisia kappaleita
 • eri musiikkityylejä ja niiden soittotapoja
 • tietoa musiikista, sen hahmottamisesta ja tulkitsemisesta

Soitettavaa ohjelmistoa kiinnostuksesi mukaan

Soittotunneilla pääsette yhdessä opettajasi kanssa soittamaan sinua kiinnostavaa ohjelmistoa. Opettajasi osaa neuvoa sinulle sopivia kappaleita ja antaa mielenkiintoista ohjelmistoa soitettavaksi.

Yhteissoitto

Kitara on monipuolinen yhtyesoitin, jolla pääset soittamaan sinua kiinnostavavia musiikkityylejä. Kitaransoittajana voit tulla mukaan erilaisiin pienyhtyeisiin ja bändeihin. Lisäksi pääset soittamaan muiden kitaran harrastajien kanssa ja säestämään eri instrumentin soittajia. Oma opettajasi auttaa sinut mukaan yhteissoittoon.

Valitse sinulle mieleisin tapa harrastaa kitaransoittoa

Valitse sinulle sopivin tapa harrastaa kitaransoittoa eri vaihtoehdoistamme:

Kolmen kerran kokeilu

Jos haluat tulla kokeilemaan kitaransoittoa, on kolmen kerran kokeilu loistava vaihtoehto. Saat kolme kappaletta 30min kestäviä omia kitaratunteja. Pääset tutustumaan soittimeen ja saat hyvän käsityksen siitä, millaista kitaransoittaminen on.

Valmentava opetus

Valmentavassa opetuksessa voit valita joko 15 minuutin tai 30 minuutin pituisen kitaratunnin. Valmentava opetus on loistava tapa lapsille ja nuorille aloittaa kitaran harrastaminen.

Perusopetus

Perusopetuksen oppilaana saat 45 min pituisen kitaratunnin. Perusopetuksessa saat musiikkiharrastuksesta kaiken irti – pääset mukaan erilaisiin yhtyeisiin ja syvennät osaamistasi musiikin hahmotusaineissa.

Avoimet opinnot

Avoimiin opintoihin voivat ilmoittautua kaikki kitaransoitosta kiinnostuneet aikuiset.  
Voit valita sinulle sopivan määrän kitaratunteja. Yhden soittotunnin pituus on 30 min.  

Lue lisää kitaran harrastustavoista

Haluatko kysyä lisää kitaran harrastamisesta?

Autamme mielellämme kaikissa musiikkiharrastukseen ja aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.