Siirry sisältöön
Porvoonseudun musiikkiopisto

Aloita musiikkiharrastus viululla

Opi soittamaan viulua oman opettajan ohjauksella. Tule mukaan erilaisiin orkestereihin ja yhtyeisiin ja tee viulusta oma soittimesi!

Viulu on jousisoitinperheen korkeaäänisin soitin. Kaunis ääni syntyy soittamalla jousella viulun kieliä. Viulu on tuttu soitin sinfoniaorkesterissa, jousiorkestereissa ja mitä erilaisemmissa yhtyeissä.

Tiesitkö tämän viulusta?

  • Viulun ääni muistuttaa ihmisen lauluääntä – orkesterissa viuluilla soitetaankin usein melodiaa
  • Jousi, jolla viulua soitetaan, on tehty hevosen häntäjouhista
  • Viulua voi soittaa jousen lisäksi näppäilemällä

Viulu sopii niin nuorille kuin vanhemmille soittajille

Viulunsoiton voi aloittaa ennen kouluikää tai koska tahansa sen jälkeen. Nuorimmat soittajat voivat aloittaa lasten viululla, joka on normaalia aikuisten viulua pienempi kooltaan. Aloittamisen kannalta onkin tärkeää löytää sopivan kokoinen soitin, jotta soittoasento pysyy toimivana.

Et tarvitse omaa viulua aloittaaksesi musiikkiharrastuksen

Voit vuokrata halutessasi viulun meiltä. Varastostamme löytyy niin lasten kuin aikuistenkin viuluja ja kaikki aloittajat löytävätkin varmasti sopivan kokoisen soittimen. Oman soittimen hankkiminen ei siis ole tarpeen musiikkiharrastuksen aloittamiseksi.

Omat soittotunnit ja yhteissoitto

Viulunsoiton harrastaminen on niin yhdessä tekemistä kuin omassa soittimessasi kehittymistä. Pääset soittamaan viulua niin yhdessä opettajasi kanssa kuin muiden soittajien kanssa erilaisissa kokoonpanoissa.

Omat soittotunnit

Omilla soittotunneilla saat ohjausta omalta viulun opettajaltasi. Voit kysyä häneltä neuvoa kaikista sinua askarruttavista asioista viulun soitosta ja musiikkiharrastuksesta.

Soittotunneillasi opit:

  • soittotekniikkaa ja instrumenttisi hallintaa
  • erilaisia kappaleita
  • eri musiikkityylejä ja niiden soittotapoja
  • tietoa musiikista, sen hahmottamisesta ja tulkitsemisesta

Soitettavaa ohjelmistoa kiinnostuksesi mukaan

Soittotunneilla pääsette yhdessä opettajasi kanssa soittamaan sinua kiinnostavaa ohjelmistoa.
Opettajasi osaa neuvoa sinulle sopivia kappaleita ja antaa mielenkiintoista ohjelmistoa soitettavaksi.

Yhteissoitto

Viulunsoittajat pääsevät mukaan erilaisiin jousiorkestereihin, kamarimusiikkiyhtyeisiin ja kansanmusiikkiyhtyeisin. Erilaisia kokoonpanoja löytyy niin vasta aloittaville – kuin jo pidemmällä oleville sellisteille. Oma opettajasi auttaa sinua sopivan yhtyeen löytämisessä.

Valitse sinulle mieleisin tapa harrastaa viulunsoittoa

Tee viulun soittamisesta oma harrastuksesi. Et tarvitse aiempaa kokemusta musiikin harrastamisesta aloittaaksesi viulun soiton. Voit aloittaa viulun soiton koska tahansa ilmoittautumalla mukaan.

Valitse sinulle sopivin tapa harrastaa viulunsoittoa eri vaihtoehdoistamme:

Kolmen kerran kokeilu

Jos haluat tulla kokeilemaan viulun soittoa, on kolmen kerran kokeilu loistava vaihtoehto. Saat kolme 30 min pituista omaa viulutuntia. Pääset tutustumaan soittimeen ja saat hyvän käsityksen siitä, millaista viulun soittaminen on. Saat viulun lainaksi kolmen kerran kokeilun ajaksi.

Valmentava opetus

Valmentavassa opetuksessa voit valita joko 15 minuutin tai 30 minuutin pituisen viulutunnin. Mukaan pääsee ilmoittautumalla. Valmentava opetus on loistava tapa lapsille ja nuorille aloittaa viulun harrastaminen.

Perusopetus

Perusopetuksen oppilaana saat 45min pituisen viulutunnin. Opetuskertoja lukuvuodessa on 35. Perusopetuksessa saat musiikkiharrastuksesta kaiken irti – pääset mukaan orkestereihin ja syvennät osaamistasi musiikin hahmotusaineissa.

Avoimet opinnot

Voit valita sinulle sopivan määrän viulutunteja. Yhden soittotunnin pituus on 30 min. Avoimiin opintoihin voivat ilmoittautua kaikki viulun soitosta kiinnostuneet aikuiset.

Lue lisää viulunsoiton harrastustavoista

Haluatko kysyä lisää viulun harrastamisesta?

Autamme mielellämme kaikissa musiikkiharrastukseen ja aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.