Siirry sisältöön
Porvoonseudun musiikkiopisto

Musiikkiharrastuksen aloittaminen – ota nämä asiat huomioon harrastusta aloittaessasi

Blogi-kirjoitusksen aiheena musiikkiharrastuksen aloittaminen ja mitä siinä pitää ottaa huomioon.

Musiikkiharrastuksen aloittaminen – ota nämä asiat huomioon harrastusta aloittaessasi 

Musiikkiharrastuksen aloittaminen mielessä? Hieno juttu! Näiden vinkkien avulla uusi harrastus lähtee varmasti sujumaan kertaheitolla!

Opettajan avulla aloittaminen on helpointa


Soittotekniikan löytäminen, oikea soittoasento ja toimiva harjoittelumateriaali löytyvät helpoiten oman opettajan kanssa. Opettaja osaa kertoa valitsemasi soittimeen liittyvät hienoudet, haasteet ja auttaa pääsemään erilaisista soittopulmista eteenpäin. Vältyt monilta aikaa vieviltä tekniikkavirheiltä ja voit olla varma, että harjoittelet juuri sinulle sopivaa materiaalia.

Musiikkiharrastus kannattaakin ehdottomasti aloittaa opettajan kanssa. Usein helpointa on sopia muutama soittotunti opettajan kanssa ja käydä kokeilemassa musiikkiharrastusta mieleiselläsi soittimella. Tämän jälkeen saat hyvän käsityksen siitä, minkälaista soittimen soittaminen oikein on.

Harrastus ei ala soitinkaupasta – aloita musiikkiharrastus vuokrasoittimella

Musiikkiharrastus avaa helposti aikamoisen tavarataivaan. Verkkokaupat tarjoavat vaikka kuinka paljon erilaisia soittimia ja välineitä. Erot soittimien välillä voivat kuitenkin olla suuria ja sopiva aloitussoitin on harvoin se kaikista halvin tai kallein vaihtoehto.

Soittimen vuokraaminen harrastuksen alkuun onkin usein ostamista toimivampi vaihtoehto. Voit rauhassa kokeilla soittamista ilman omaan soittimeen investoimista. Usein musiikkiopistot ja musiikkikoulut tarjoavatkin laadukkaita aloitussoittimia edullisesti oppilailleen vuokralle.
Muista, että parhaat vinkit oman soittimen hankintaan saat usein omalta soiton opettajaltasi!

Osallistu rohkeasti yhtyeisiin

Kun sopiva soitin on löytynyt ja perusteet otettu haltuun opettajan ohjauksessa, kannattaa ehdottomasti aloittaa sopivan yhtyeen etsiminen. Tapaat muita harrastajia ja pääset kokemaan, kuinka eri soittimet soivat yhdessä. Yhdessä soittaminen onkin varmasti yksi hauskimmista asioista harrastuksessa!

Paikkakuntasi musiikkiopisto, kansalaisopisto tai yhdistykset pyörittävät usein erilaisia yhtyeitä. Monesti yhtyeitä löytyy niin harrastuksen aloittaneille kuin jo pidempää soittaneille. Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä yhtyeen vetäjiin ja kysyä sopista harrastusvaihtoehdoista. Usein myös oma opettajasi osaa neuvoa sopivan soittoporukan löytämisessä!

Muista, että taitosi kehittyvät pikkuhiljaa

Musiikkiharrastuksessa voi joskus tuntua siltä, että homma ei suju lainkaan. Tämä tunne tulee varmasti kaikille harrastajalle jossain vaiheessa vastaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että soittotaidot kehittyvät pikkuhiljaa ja omaa kehittymistä on usein vaikein nähdä itse!

Soittotaitojen kehittyminen vie aina aikaa. Tätä ei kannata liikaa murehtia, vaan harrastaa itsellesi sopivalla innolla ja tavalla. Soittotuntien lisäksi kotiharjoittelusessiot sopivalla tavalla toteutettuna saavat soittotaidot varmasti kasvuun!
Järkevän harjoittelun ei tarvitse viedä useita tunteja päivässä, mutta jonkinlaista säännöllisyyttä kannattaa noudattaa. Omasta kalenterista on hyvä varata treeniaikaa ainakin silloin tällöin – huomaat varmasti oman kehityksesi!


Musiikkiharrastuksen aloittamisessa oma mielenkiinto ja sopiva määrä ohjausta vievät pitkälle! Aloittamista ei kannata arpoa liikaa, sillä erilaisia soittimia on helppo tulla kokeilemaan tai voit hankkia soittimen vuokralle. Musiikkiharrastuksessa kehittyminen vie kuitenkin oman aikansa, joten älä hätäile omia taitojasi vielä ensimmäisten soittotuntien jälkeen!

Teksti: Erik Hippi

Kiinnostuitko musiikkiharrastuksesta? Tule kokeilemaan harrastamista helposti kolmen kerran kokeilussa! Kolmen kerran kokeilu sopii niin lapsille kuin aikuisille.