Hoppa till innehåll
Borgånejdens musikinstitut

Project Baroque – 150 elever från musikinstitutet spelar tillsammans med professionella musiker

Musikinstitutet i Borgå och Collegium ry, som är specialiserad på barockmusikpedagogik, arrangerar ett stort barockprojekt, där ca. 150 elever från musikinstitutets alla verksamhetspunkter deltar.

Julistekuva konsertista.

Med på scenen är förutom eleverna, även deras lärare och Collegiums utbildningsgrupp.
– Barockprojektet började i januari med lärarutbildning. I februari övade alla spelare ett veckoslut på musikinstitutet i Sibbo. Det var jätteroligt att se hur alla spelade helt ivrigt tillsammans, och slutresultatet lät helt fantastiskt, berättar producenten från musikinstitutet Marika Kettunen.

Collegium ry är en publikarbets- och utbildningsgrupp bestående av professionella musiker inom tidig musik. Konceptet bygger på en repertoar som tar hänsyn till alla deltagare. Collegium har skapat en metod för att göra skräddarsydda arrangemang för alla grupper av instrument. Förutom de traditionella barockorkesterinstrument, omfattar projektet även andra instrument inklusive gitarrer, kantelen och pianister som spelar cembalo. Grundprincipen för verksamheten är att alla kan delta. Flexibiliteten i orkestrarnas sammansättning gör det möjligt att inkludera spelare på alla nivåer, det enda kravet är ett intresse och en vilja att utforska nya sätt att framföra gammal musik.

Klingande huset i april

– Den här våren har musikinstitutet en hel del elev- och lärarkonserter på de olika verksamhetspunkterna. Att uppträda och spela tillsammans är en viktig del av musikhobbyn. I april har vi även Klingande huset, som är musikinstitutets öppna dörrars dag, berättar Kettunen.
Öppna dörrars dag anordnas också i Sibbo, Lovisa och Mäntsälä. Borgås Klingade hus arrangeras i år på Konstfabriken lördagen den 15 april kl. 10–13.
– Det är fint att vi kan hålla öppna evenemang igen, där alla kan komma och lyssna på fina uppträdanden av elever och lärare och komma för att bekanta sig med vår verksamhet, säger Kettunen.

Project Baroque
sön. 12.3.2023 kl. 16
Avantisalen, Konstfabriken
Biljetter vid dörren: 10 €, barn under 12 år fritt inträde
arrangör: Musikinstitutet, i samarbete med Collegium ry