Hoppa till innehåll
Borgånejdens musikinstitut

Festival Porvoo-Borgå – ett mångsidigt och högklassigt musikevenemang 15–18.9.2022

Festival Porvoo-Borgå – fyra dagar och sex härliga konserter, ett mångsidigt musikutbud och en fin stämning runtom i stan. Konserterna äger rum på Konstfabriken och Näse gård samt i Borgå domkyrka.

Iiro Rantala.

Konstnärlig ledare för festivalen är cellisten Jan-Erik Gustafsson, som gör karriär internationellt, och Borgånejdens musikinstitut fungerar som arrangör.


Temat för den första festivalen är Ungdom


De artister som ska uppträda är både utomlands ifrån och från hemlandet. Festivalen öppnas torsdag 15.9 med ett framträdande av sångensemblen Rajaton.
Bland de medverkande finns sopranen Johanna Rusanen-Kartano, som framför sånger av Sibelius. På fredagskvällens Best of Iiro-konsert sitter Iiro Rantala vid pianot, och vad det blir för program är det bara Iiro Rantala som vet.
festivalen uppförs verk av mästerkompositörer, såsom Sibelius, Mendelssohn, Prokofjev, Kuusisto och Piazzolla. Bland dem som uppträder finns Anna-Liisa Bezrodny, Nicolas Dautricourt, Jan Söderblom, Emma Vähälä (violin), Alexander Gordon, Kaija Luka (altviolin), Tuomas Ylinen, Jan-Erik Gustafsson (cello) samt pianisterna Mackenzie Melemed ja Liisa Malmivaara.
En viktig del av festivalen är att ge tillfälle åt unga artister som befinner sig i början av sin bana. Av dem kan man nämna Borgå cellotävlings vinnare Maria Morfin Venäläinen och Borgås egen Saima Malmivaara.
– Festival Porvoo-Borgå skulle ursprungligen äga rum på vintern, i februari, men sedan kom restriktionerna och vi blev tvungna att byta koncept”, omtalar Marika Kettunen, som är producent för festivalen.
– Äntligen har vi friheten och glädjen att förmedla ett färggrant tvärsnitt i musikens form, tolkat av toppartister, säger Kettunen.
Medverkande är också många samarbetspartner, såsom Borgå stads kultur- och fritidstjänster, Stiftelsen för Konstfabriken i Borgå samt Borgå församlingar.

Festival Porvoo-Borgå 15–18.9.2022

  • tors. 15.9 Rajaton-Syksy, Konstfabriken
  • fre. 16.9 Unelma (Drömmen) – framträdande av bl.a. Johanna Rusanen-Kartano, Konstfabriken
  • fre. 16.9 Best of Iiro Rantala, Konstfabriken
  • lör. 17.9 Gårdskonsert, Näse gård
  • lör. 17.9 Mästaren Mendelssohn, Konstfabriken
  • sön. 18.9 Grande Finale, Borgå domkyrka