Hoppa till innehåll
Borgånejdens musikinstitut

Börja din musikhobby med dragspel

Börja din musikhobby med dragspel
Lär dig spela under ledning av din egen lärare. Gå med i olika orkestrar och band och gör dragspelet till ditt eget instrument!

Visste du det här om dragspelet?

  • Du kan ackompanjera dig själv med dragspelet! När du spelar melodin i en låt med högra handen kan du spela bastoner och ackord med vänsterhand
  • Dragspelet är lätt att bära
  • När flera dragspel spelar tillsammans får du en underbart klingande dragspelsorkester

Att börja spela dragspel

Du kan börja spela dragspel i alla åldrar. Det är viktigt att välja ett instrument av lämplig storlek. Det finns olika storlekar på dragspel och de minsta dragspelen passar bra för unga spelare.

Du behöver inget eget dragspel för att börja spela

Om du vill kan du hyra ett dragspel av oss. Att skaffa ett eget instrument är därför inte nödvändigt för att börja en musikhobby. Vi har både barndragspel och dragspel gjorda för vuxna i vårt lager.

Egna lektioner och samspel

Att spela dragspel handlar lika mycket om att göra det tillsammans som om att utveckla sitt eget instrument. Du får spela dragspel både tillsammans med din lärare och med andra spelare i olika sammansättningar.

Egna lektioner

På din egna spellektion får du vägledning av din dragspelslärare. Du kan fråga hen om råd om allt som rör dig, från att spela dragspel och din musikhobby.

Du får lära dig:

  • spelteknik och att behärska ditt instrument
  • olika låtar
  • olika musikstilar och hur man spelar dem
  • information om musik, dess visualisering och tolkning

Spelbar repertoar enligt dina intressen

På lektioner får du spela den repertoar som intresserar dig tillsammans med din lärare. Din lärare kan ge dig råd om lämpliga låtar och ge dig intressant repertoar att spela..

Samspel – Ensemble

Som dragspelare kan du gå med i olika små ensembler, en dragspelsorkester och en folkmusikensemble. Olika sammansättningar finns tillgängliga för både nybörjare och avancerade dragspelsspelare. Din egen lärare hjälper dig att hitta en lämplig ensemble..

Välj hur du vill spela dragspel

Gör dragspelandet till din egen hobby. Du behöver ingen tidigare musikalisk erfarenhet för att börja spela dragspel. Du kan börja spela dragspel när som helst, utan inträdesprov.

Välj det mest lämpliga sättet för dig att njuta av att spela dragspel från våra olika alternativ

Tre gångers prova på-paket

Om du vill komma och prova spela är en tre gångers prova på-paket ett bra alternativ. Du får tre 30-minuters privata lektioner. Du lär känna instrumentet och får en god uppfattning om hur det är att spela dragspel.

Förberedande undervisning

I den förberedande undervisningen kan du välja antingen en 15-minuters eller 30-minuters spellektion. Du kan alltid vara med, utan antagningar. Förberedande lektioner är ett bra sätt för barn och unga att börja spela dragspel.

Grundstudier

Som elev i grundstudierna får du en 45 minuters spellektion. I grundstudierna får du ut det mesta av din musikhobby – du får gå med i orkestrar och fördjupa dina kunskaper i musikens gestaltningsämnen.

Öppna studier

Alla vuxna som är intresserade av att spela althorn kan anmäla sig till öppna studier.
Du kan välja det antal althornslektioner som passar dig. Längden på en speltimme är 30 minuter.

Läs mer om olika sätt att spela dragspel

Vill du fråga mer om att speladragspel?

Vi hjälper gärna till med alla frågor som gäller spelandet och hobbymöjligheterna.