Pianisti Jenni Ljungin konsertissa Näsin kartanossa kuullaan sonaatteja kolmensadan ja kolmenkymmenen vuoden takaa eri puolilta maapalloa.
Matka alkaa Espanjasta, missä italialainen säveltäjä Domenico Scarlatti toimi prinsessan klaveeriopettajana kolmisensataa vuotta sitten. Pianosta ei näihin aikoihin ollut mitään tietoa, vaan sen ajan kosketinsoitin oli nimeltään cembalo, minkä mestariksi Scarlatti jopa tituleerattiin Händelin kanssa käydyn leikkimielisen mittelön tuloksena. Scarlattin huikeasta 555 sonaatin kokoelmasta kuullaan konsertissa kuusi (tietenkin) parasta.
Sonaatti eli kultakauttaan klassismin aikakaudella, mutta on pysynyt suosittuna teosmuotona ja -nimenä näihin päiviin asti. Scarlattin yksiosaisten ja lyhyiden barokkisonaattien parina kuullaan konsertissa myös australialaisen pianistin ja säveltäjän, Carl Vinen moderni sonaatti. Teoksessa kuullaan unenomaisia epätavallisia harmoniakulkuja, joista heittäydytään tiukkoihin tempon- ja tunnelmanmuutoksiin ja tuodaan soittimesta esiin sellaista soinnin ilotulitusta, mitä nykysoittimemme, cembalosta vuosisatojen aikana kehittynyt klaveerin nykymuoto flyygeli pystyy tarjoamaan.
…Ja mitä se sana sonaatti sitten tarkoittaa? Ota vaikka oma tyyny matkaan ja lähde pienelle musiikkimatkalle Näsin kartanoon kuulemaan vastaus tähän kutkuttavaan kysymykseen